Jeta Rita's Health Line

Fitoestrogjenet

Fitoestrogjenet, ose estrogjenet me bazë bimore, janë një pjesë pothuajse misterioze e të ushqyerit. Ashtu siç është e vështirë të tregoni nëse soja është e keqe për ju apo jo, ndonjëherë fitoestrogjenet janë të këqija për ju, dhe herë të tjera ata mund të jenë luftëtaret më të forta kundër kancerit! Për të ilustruar se sa janë ngatërruar fitoestrogjenet, ka studime të panumërta që tregojnë se mund të luftojnë dhe pengojnë kancerin e gjirit … ndërsa në të njëjtën kohë, hulumtimet nga Kanadaja paralajmërojnë se përqendrimet e ulëta të disa fitoestrogjenet faktikisht promovojnë rritjen e tumorit të kancerit të gjirit dhe pengojnë disa ilaçe që trajtojnë sëmundjen. Efektet e tyre janë të diskutueshme dhe hulumtimi, në shikim të parë, madje duket se është në konflikt.

Megjithatë, të kuptuarit e rolit të fitoestrogjenet në shëndetin tuaj është një pjesë e rëndësishme për të mbajtur nivelet e duhura të hormoneve gjatë gjithë jetës tuaj. Pra, a janë fitoestrogjenet e mira apo të këqija për ju? A kontribuojnë ato në epideminë e estrogjenit apo jo? Le të veçojmë faktin nga fiksimi dhe të shohim efektet pozitive dhe negative të këtyre estrogjeneve bimore.

  • Cka janë fitoestrogjenet?

Fito vjen nga fjala greke “phyto”, ose bimore, dhe “estrogjen”, hormon që shkakton pjellorinë te të gjitha femrat. Fitoestrogjenet gjithashtu janë quajtur estrogjene dietale sepse ato nuk janë krijuar nga sistemi endokrin njerëzor. Një klasë e ngjashme e estrogjeneve jo-endokrine jane xenoestrogens, estrogjene sintetike që gjenden në lloje të caktuara të produkteve plastike dhe pesticideve.

Në këtë artikull unë do të merrem kryesisht me një diskutim mbi fitoestrogjenet , që është e rëndësishme të marrim në konsideratë kombinimin dhe ndërveprimin e të gjitha estrogjene mjedisore që do t’i hasim.

Soja njihet si bima më e pasur me fitoestrogjene që gjendet në një dietë tipike perëndimore. Megjithëse fillimisht konsiderohej një superfood, historia e vërtetë e sojes është se zakonisht është diçka që duhet shmangur. Por së pari, le të flasim pak më shumë për atë që janë fitoestrogjenet.

Një pjesë e asaj që e bën fitoestrogjenet pak të ndërlikuar është për shkak të strukturës përafërsisht të njëjtë me estrogjenin e që mund të imitojnë një efekt estrogjenik ose anti-estrogjenik, cka i bënë ushqime më rrallë të konsumueshme, edhe pse disa nga efektet e tyre nutritive disa persona munden vetëm të përfitojnë. Ato ndikojnë në trup duke iu bashkangjitur receptorëve të estrogjenit. Për shkak se fitoestrogjenet nuk janë veçanërisht të nevojshme për një dietë njerëzore, ato nuk mund të konsiderohen ushqyes aktual.

Efektet estrogjenike dhe anti-estrogjenike të fitoestrogjeneve shpesh janë menduar si dërrmuese negative. Për shumicën e grave të reja, estrogjeni shtesë në trup mund të çojë në infertilitet, sindromin ovarian policistik dhe madje edhe lloje të caktuara të kancerit. Megjithatë, në rastin e grave mbi moshën 50 vjeç ( Menopauza -që përjetojnë ulje të nivelit të estrogjenit) estrogjeni shtesë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit, dhe të largojë simptomat menopauzale, si lodhje e përgjithshme, tharje e gojës, nxehtësi, skuqje, etj.

Atëherë, mos kini frikë! Hulumtimet rreth fitoestrogjeneve megjithatë nuk janë negative. Ndërsa unë ju inkurajoj që të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të bëni ndonjë ndryshim të madh në dietë, për disa njerëz (në përgjithësi, te gratë mbi 50 vjeç), është dicka nga e cila ato mund të përfitojnë .

Benefitet e konsumimit te fitoestrogjeneve

  1. Mund të zvogëlojë ose parandalojë lloje të caktuara të kancerit

Kanceret që lidhen me prodhimin e hormoneve mund të trajtohen, pjesërisht, duke rregulluar nivelet e hormoneve në trup e duke ngrënë ushqimet e duhura. Fitoestrogjenet janë studiuar gjerësisht në lidhje me kancerin e gjirit dhe ovareve, dhe më shumë rezultate pozitive tregojnë se në fakt ato mund të jenë trajtime natyrale kundër kancerit, si për shembull apigenina një produkt natyral që i përket klasës së flavonoideve shquhet si flavonoidi me rolin më të fuqishëm si parandalues i shumimit të qelizave kancerogjene të gjirit në veçanti.

  1. Përmirësimi i Shëndetit të Zemrës

Në rregull, duhet t’a dini se fitoestrogjenet nuk mund të bëjnë që ju të ndiheni të gjithë të ngrohtë për brenda, por fitoestrogjenet janë provuar për të përmirësuar shëndetin e zemrës, përdoren për të trajtuar arteriosklerozën, artritin dhe reumatizmin si pasojë e niveleve të ulëta të estrogjenit në qarkullim, e kështu reduktojnë humbjen e densitetit të eshtrave.

  1. Përmirësimi i shëndetit gjatë menopauzës

Menopauza është periudha kohore në të cilën një grua kalon nga cikli i saj i fundit menstrual, duke i dhënë fund pjellorisë. Ndërkohë që në këtë periudhë mund përfundojë lindja e një fëmije, mirëpo menopauza nuk duhet të shënohet si fundi i vitalitetit dhe seksualitetit të shëndetshëm të një femre. Pengesa më e madhe për menopauzën është ndryshimi i paparashikueshëm i niveleve të hormoneve seksuale, pra estrogjeni, progesteroni dhe testosteroni.

Gjatë para-menopauzës, disa mjekë sugjerojnë që të fillojmë të fusim fitoestrogjenet në dietë për të luftuar efektet e disbalancës hormonale që gratë fillojnë të përjetojnë në këtë kohë. Disa hulumtime tregojnë një rënie drastike të simptomës që mund ta quajmë “nxehtësia e papritshme” kur ndjeket një dietë e pasur me fitoestrogjene.

Simptomat e këtij ndryshimi hormonal mund të menaxhohen, por jo plotësisht të shmangen. Unë rekomandoj që të shikoni alternativat natyrale në terapi të zëvendësimit të hormoneve të rrezikshme.

Ushqimet e tjera që përmbajnë fitoestrogjene janë edhe: majdanozi, lule kamomila, farat e kungullit, farat e susamit, elbi, bulguri, farat “fenugreek” etj.

Sigurisht, si për cdo ushqim tjetër, edhe te fitoestrogjenet moderimi është çelësi 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: